Stemmetræning, Performance Coaching og Foredrag

Foredrag

Kend Din Stemme - og Bliv bedre til at høre efter

Foredrag med fællessang af Anette Nørgaard


Fra Mors til New York - og tilbage igen

Foredrag og fællessang ved Anette Nørgaard

Om foredraget:
Anette Nørgaard er født og opvokset på Limfjordsøen Mors, men en stor udlængsel og nysgerrighed på livet har sendt hende vidt omkring i verden. Anette har arbejdet som skuespiller, sanger og stemmecoach i over 25 år.

Hun vil i dette foredrag fortælle historier fra hendes mange år i udlandet. Hun har boet to år i London, sejlet på de syv verdenshave, og har boet 13 år i storbyen New York. Anette er vokset op med højskolesangbog, salmebog og den øvrige danske sangskat, og vi skal sammen synge fællessange som har en særlig plads i Anettes livshistorie.

Stemmen er et helt fantastisk instrument. Det adskiller fra alle andre instrumenter på et væsentligt punkt; det er en fuldt integreret del af dig selv. Din stemme og hvordan du bruger eller spiller på den, fortæller en ganske klar historie om hvem du er og hvordan din tilgang er til livet. Den fortæller også om mange af de ting du forsøger at skjule eller beskytte i din personlighed.
Når man forstår og kender sin stemme kan man lære at manipulere den.
Man kan fikse mange af de ting man ikke bryder sig om ved den, og man kan blive bedre til at udnytte dens fulde potentiale. Stemmen er instinktivt udtryksfuld og det kan man lære at udnytte i sit vokale udtryk både i sang og tale.
Man kan også lære at afsløre sig selv mere og bliv opfattet som mere ærlig eller mere kærlig, mere fri eller mere hård og kontant, alt efter hvordan man ønsker at fremstå.

Dette, manipulation af stemmens karakter, kan man naturligvis i høj grad have brug for som skuespiller eller sanger, men man kan osgå have brug for det som politiker, præst, pædagog, journalist eller forretningsmand/kvinde.
Ja, man kan måske også have brug for det som privat person hvis man gerne vil kende sig selv bedre, og vide hvordan man opfattes af andre.

At befri stemmen for restriktioner og føre den tilbage til en god og sund funktionalitet er første skridt på vejen til at kende sin stemme. Den process handler om at komme til at kende sin Core-Sound som jeg kalder det - Kerne-Stemmen - den nøgne stemme - den lyd der ville flyde ud af dig og dit instrument hvis du ligesom en bil havde et frigear. En lyd som er neutral, nem men kraftfuld, og befriet for meninger, følelser og fortolkning. Denne stemme kan man bruge i timevis uden at blive hæs. Denne stemme er også derfra afsættet til de mest ærlige fortolkninger og afsløringer skal findes. Kender man denne stemme kan man med sikkerhed kaste sig langt væk fra dette center - skrige, growle, råbe, miste forstanden, gi’ slip - og vide at man kan finde tilbage til dette sted med ro, balance og ligevægtighed.

Paradoksalt så tror vi ofte at stemmen bare ER et eller andet. Noget vi er født med som vi har meget lidt indflydelse på. Ofte taler man om at FINDE sin stemme. Og det er muligt at man finder den måde man gerne vil fremstå på, og dermed kan sige at man har FUNDET sin stemme. Men faktisk ændrer stemmen sig hele tiden, fra moment til moment ændrer den sig ligesom du gør for hver oplevelse du har, hvert indtryk. Alt det du siger - OG alt det du ikke siger. Stemmen præges af dit liv og din krop, men din stemme præger også dig den anden vej omkring. Det man siger er man selv… er ikke bare et gammelt drilleri. Det man ikke siger er man til gengæld også selv såh…

Det er stemmen som instruments store skønhed at den er så tæt forbundet med menneskets identitet og erfarring. Det er også stemmearbejdets største udfordring.

Det og meget mere kan man læse mere om i min bog om stemmetræningThe Vocal Paradox. 

Bogen (The Vocal Paradox) findes i flere afskygninger, dog endnu ikke på dansk. 

Jeg håber at have den danske udgave færdig til udgivelse slut 2024.